Tiedolla johtamisen vaiettu salaisuus

Tälle viikolle osuu tämän vuoden kutsutut puheenvuorot numerot 12 ja 13. Kuulijoina ensin sairaanhoitopiirin johto ja sitten maakuntavalmistelijat. Tiedolla johtaminen on monen huulilla. Junassa istuskellessa ja esityksiin valmistautuessa tulee mietittyä kaikenlaista.

Tietojohtamisesta kun käy puhumassa törmää usein kyseenalaistamisen kautta esitettyyn haasteeseen: ”Joo joo, tiedollahan on johdettu aina. Mikä tässä nyt on uutta?”

Tähän vastaaminen ei ole aina kovin helppoa. Kysymyksen esittäjät ovat usein itsevarmoja ja esiintyvät kuin heillä olisi vastaus tähän kaikkeen. Ja ovathan he osin täysin oikeassakin. Oikeassa olijan varmuus heijastuu kysymyksenasettelussa ja saa joskus vastaajan tuntemaan olonsa epämukavaksi.

Surullista tässä on se, että mikäli kysymys nousee esiin vasta esityksen lopussa, on koko esitys mennyt kyseiseltä kuulijalta ohi. Hän on koko ajan miettinyt vain, ”mitä kuraa sitä on taas päätynyt koulutukseen kuulemaan. Olisi niitä oikeitakin töitä.”

Tällöin on luontevaa lähteä puolustuskannalle ja esiintyä rehvakkaasti. Kyseenalaistaa koko tarina. Ei siis vain juuri kuultua esitystä, vaan koko tietojohtamisen tarina, riippumatta siitä miten se on juuri esitetty. ”Kyllähän minä tämän osaan, kaveri latelee ihan itsestäänselvyyksiä…”

Tässä piilee kuitenkin minusta yksi tietojohtamisen suuri vaiettu salaisuus. Väitän nimittäin, että kuvattu asenne liittyy oleellisesti tietojohtamisen problematiikkaan, vaikka siitä ei juuri uskalleta puhuakaan.

Parempi olla hiljaa ja puhua kauniisti tietojohtamisen mahdollisuuksista niinhän tekevät kaikki muutkin. Varmasti se on hieno juttu – eikö vain?

Yksi syy tiedolla johtamien epäonnistumiseen on se, että emme uskalla katsoa peiliin, emme uskalla hyväksyä ja myöntää puutteitamme ja näissä tilanteissa itsesuojeluvaisto ajaa saalistettavan puolustuskannalle.

On pelottavaa, kun joku haastaa oman ajattelumme. Mukavampaa olisi vain saada joku uusi leikkikalu, vaikka siitä ei sitten mitään hyötyä kenellekään olisikaan.

Kun oikein todella alkaa pohtia tietojohtamista, huomaa että tiedolla johtaminen ja tiedon merkitysten tutkiskelu ovat lopulta matka minuuteen. Vastaan tulevat kysymykset: mitä minä arvostan ja pidän tärkeänä? Millaisia valintoja minä teen priorisoidessani asioita (tietoa), mihin tietoon (tai kenen mielipiteeseen) minä luotan ja millaiseen toimintaan olen valmis käytössäni olevan tiedon pohjalta.

Tiedolla johtaminen vaatii nöyryyttä hyväksyä oma epätäydellisyys. Tiedolla johtaminen vaatii loputonta halua kehittyä. Lisäksi tiedolla johtaminen vaatii voimia puskea läpi muutoksia, joita kaikki eivät halua tehdä.

Tiedolla johtamisen ytimessä on viesti, että omaan napaan tuijottelu ei riitä. Vaikka jokainen meistä rakentaakin käytettävissä olevista tiedonmuruista oman maailmansa, se ei tarkoita, että muiden rakennelma olisi samanlainen. Jotta voimme tehdä yhdessä mitään, pitää tiedolla johtamisesta rakentaa dialogi.

Ja vaiettu salaisuus on, että ihminen aivan liian usein pakoilee tätä dialogia ja näin tiedolla johtaminenkaan ei voi onnistua.

2 comments

  1. Itselle on myös pari kertaa sattunut kohdalle näitä kyseenalaistajia – ”Onhan tietojohtamista tehty ja opetettu ainakin 60-luvulta asti jolloin itse opiskelin”. Tällöin pitää kysyä mitä tarkoitetaan tietojohtamisella, onko kyse tiedolla johtamisesta vai tiedon johtamisesta. Usein käy ilmi, ettei kysyjä edes ymmärrä näiden kahden termin eroa. (https://finto.fi/tt/fi/page/t9) Tiedon hyödyntäminen ja tietotalous on myös nykyaikana hyvin erilaista mitä se oli 1990-luvulla, jolloin alettiin ymmärtämään tieto myös resurssina, saati mikä se ymmärrys oli 60-luvulla. Eikös se mene niin, että mitä vähemmän asiasta ymmärtää, niin sitä täydellisemmin asiasta kuvittelee tietävänsä.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s