Kansainvälisiä koulutuksen megatrendejä Vietnamin silmin

Tämä lukukausi alkoi vauhdilla. Heti elokuussa tie vei Hanoihin ja Ho Chi Minh Cityyn. Reissuun mahtui konferenssi, opetusta ja muutama myyntitapaaminen.

Noin puolentoista viikon urakka alkoi Hanoista, jonne saavuimme torstai-iltana. Vesisateen vuoksi päädyimme helppoon ratkaisuun ja nautimme illallisen hotellin ravintolassa.

Perjantaina oli vuorossa Vietnam Education Conference. Konferenssin teemana oli tänä vuonna ”Higher education – standardization and integration” [linkki]. Paikalla oli yli 200 koulutusalan asiantuntijaa niin ministeriöistä kuin yliopistoistakin. Eturivissä oli varattu paikat kansainvälisille vieraille, joita oli lähestytty suurlähetystöjen kautta.

Konferenssi oli jaettu neljään osaan. Ensimmäinen käsitteli yleisiä korkeakouluhallinnon asioita ja se kehysti loppupäivän keskustelua. Tämän jälkeen oli kolme paneelia, joiden teemoina olivat korkeakoulutuksen kapasiteetin rakentaminen, sen rahoitus sekä viimeisenä valtion ja ylipistojen välinen suhde.

Meidän kaksi tutkimusartikkelia julkaistiin konferenssijulkaisussa, joten pienen jalanjäljen saimme toivottavasti jätettyä vaikka artikkeleita ei perinteisen konferenssin tapaan esitettykään niin kuin aluksi ymmärsimme.

Konferenssi tarjosi hyvän katsauksen Vietnamin korkeakoulujärjestelmän tilaan ja sen ajankohtaisiin haasteisiin.

Tämän lisäksi tutustuimme uusin kollegoihin niin Saksasta, Ruotsista kuin Australiasta. Näiden kansainvälisten edustajien kanssa pääsimme vaihtamaan ajatuksia yhteisessä lounaspöydässä ja keskustelut jatkuivat vielä illallisellakin. Kaiken kaikkiaan antoisa päivä.

Konferenssin sisällön osalta mielestäni mielenkiintoisimman esityksen piti Maailmanpankin Dilip Parajuli, joka puhui otsikolla ”Higher education financing in Vietnam: Current and future mechanisms”.

Erityisen mielenkiintoinen oli Parajulin katsaus korkeakoulutuksen kansainvälisiin megatrendeihin, joita hän listasi neljä:

  • Kansainvälistyminen
  • Tarve kehittää yliopistojen autonomiaa ja tilivelvollisuutta
  • Kestävä rahoitus
  • Disruptoiva teknologia

Eihän näissä sinänsä mitään ihmeellistä ja kovin uutta ollut suomalaisin silmin katsottuna, mutta hyvin jäsennelty esitys tarkkoine faktoineen tekee aina vaikutuksen.

Vietnamin kontekstissa uutuusarvokin on ihan toisella tasolla kuin kotimaisin silmin katsottuna.

Autonomia, tilivelvollisuus ja kestävä rahoitus olivat selvästi kuulijakuntaa puhuttelevia teemoja.

Vietnamissa ollaan lisäämässä yliopistojen autonomiaa monella saralla. Teeman ympärillä käytiin runsaasti keskustelua, jossa peräänkuulutettiin käsitteen tarkempaa määrittelyä ja ymmärrystä. Pääsession päättäneessä puheenvuorossa jopa esitettiin, että Vietnamissa on ymmärretty autonomia-keskustelu aivan väärin. Autonomian lisääminen ei suinkaan tarkoita kaikesta kontrollista luopumista.

Monissa meille itsestään selvissä lähtökohdissa on siis vielä tekemistä Vietnamissa. Keskustelu on kuitenkin käynnissä ja pilotteja yliopistojen autonomian lisäämiseksi on jo olemassa.

Itse näen, että ulkomaisten yliopistojen tulisi kiinnittää entistä voimakkaammin huomiota nimenomaan paikallisten kumppanien kapasiteetin kehittämiseen yksittäisten substanssialojen kouluttamisen ohella.

Koulutuksen suunnittelua, laadun kehittämistä ja tulosten arviointia pitää tehdä yhdessä jatkuvassa vuoropuhelussa sitten, että kansainväliset parhaat käytännöt pikkuhiljaa muotoutuvat luonnolliseksi osaksi koulutusjärjestelmää. [Tsekkaa myös artikkelimme: Re-Framing Education Export From the Perspective of Intellectual Capital Transfer]

Lauantai Hanoissa kului niin ikään töiden merkeissä.

Järjestimme ja valvoimme pian valmistuvassa olevalle opiskelijaryhmälle kypsyyskokeen. Kokeen jälkeen palaveerasimme vielä pitkäaikaisen kumppanimme National Academy of Public Administrationin edustajien kanssa.

Sunnuntaiaamuna lähdimmekin sitten jo aamupalan jälkeen lentokentälle ja kohti Ho Chi Minh Cityä, jossa tärkein tehtävä oli käynnistää uuden maisteriohjelman opetus. Tiedossa siis opetusta maanantaista sunnuntaihin. Ho Chi Minh kuulumisia seuraavassa bloggauksessa.

Tsekkaa myös Instagram, jos ruoka-annokset ja maisemat kiinnostavat enemmän kuin koulutusvienti :9

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s