Tosielämän heimoneuvostoista

Tuli katsottua sunnuntai-illan ratoksi Selviytyjät Suomea. Salailua, liittoutumia, selän takana juonittelua ja täysin yllättävää äänestystulosta seuratessa ajatukset karkasivat organisaatiokontekstiin.

Samankaltaisia prosesseja on käynnissä kaikkialla missä ihmiset ovat vuorovaikutuksessa.

Omaa agendaa ajetaan ja puolustetaan kaikin keinoin. Toivottavasti juonittelu ei kuitenkaan kovin monessa organisaatiossa pääse samalle tasolle kuin Filippiinien viidakossa.

Selviytyjien tapauksessa juonittelusta syntyy mukiin menevää viihdettä, mutta työpaikoille vastaavan toiminnan ei kuitenkaan soisi pesiytyävän. Toivoa sopii ettei levy jää päälle, sillä moni kuitenkin orientoituu työviikkoon katsomalla selviytyjiä.

Selviytyjien sunnuntai-illan päätteeksi yhden on jätettävä heimonsa ja palattava kotiin. Työelämässä koittaa kuitenkin aina uusi päivä. Viihde on viihdettä, mutta työelämässä vastaava pudotuspeli on kaukana viihteestä ja seuraukset voivat olla kauaskantoiset.

On siis syytä pohtia miten työtovereita kohtaan käyttäydytään.

Kuten selviytyjissä myös työelämässä syyt pudotukselle tai liittoumasta ulossulkemiselle ovat moninaiset. Jotakuta voidaan pitää liian kovana kilpailijana loppukahinoita ajatellen. Toinen onnistuu suututtamaan kilpaveljensä tai -siskonsa. Kolmas puolestaan omaa muuten vain ärsyttävän luoteenpiirteen.

Oli syy sitten mikä tahansa johtaa se ei toivottuun käyttäytymiseen. Liittoutumista muodostuu kuppikuntia, jotka sulkevat toimijoita ulos. Huhut ja luulot valtaavat tilaa ja niistä alkaa muodostua mitä monimutkaisempia syy-seurauskaavioita, joiden perusteella juuri tietty henkilö pitää passittaa kotiin.

Laiskat, epäsosiaaliset ja itsekkääksi mielletyt kilpailijat ovat vaarassa. Samoin liian ahkerat, voimakkaat ja sosiaaliset, koska juuri he ovat uhkia jatkossa. Nälkä, väsymys ja kilpailuasetelma saavat näkemään mörköjä ja johtavat hakemaan turvaa liittoumista.

Näin monimutkainen, monien intressien ohjaama sosiaalisten vuorovaikutusten soppa on valmis tarjoiltavaksi sunnuntai-iltaan. Ja kansa nauttii.

Organisaatiokontekstissa pelataan samoja pelejä. Arki on täynnä näytön paikkoja samalla tavalla kuin erilaiset kilpailut värittävät selviytyjien matkaa. Lyhyen tähtäimen tavoitteena on voittaa yksittäisiä kisoja, pitkän tähtäimen tavoitteena puolestaan on karsia kanssakilpailijoita – oman heimon jäsenet mukaan lukien.

Turvallisin strategia voi olla värittömyys ja hajuttomuus.

Entäpä työelämässä? Onko epäonnistumisen pelossa parempi surffailla huomaamattomasti näytön paikasta toiseen?

Suosiiko organisaatiokulttuuri värittömyyttä ja hajuttomuutta vai etsiikö se vastakkainasetteluja ja myrskyjä? Miten voittajat valitaan? Miten vältytään turhilta väärinymmärryksiltä ja negatiiviselta puheelta, joilla ei tosielämässä ole mainosarvoa.

Selviytyjien tapauksessa television katsojille on tarjolla enemmän informaatiota kuin kilpailun pelinappuloille. Katsojille näytetään väläyksiä liittoumien rakentumisesta ja näiden keskinäisistä keskusteluista. Kilpailijoille nämä keskustelut pysyvät salassa. Valintoja perustellaan kameroille, mutta ohjaaja säilyttää jännityksen. Pudotukset tulevat lähes aina täysin puskista.

Kuka organisaatiokontekstissa orkestroi tai johtaa liittoumien rakentumista? Monella saralla peräänkuulutetaan läpinäkyvyyttä, mutta silti monet päätökset ja erityisesti niiden perustelut pysyvät piilossa. Tämän seurauksena syntyy ihmettelyä, kyräilyä ja liittoumia. Informaation epäsymmetria synnyttää vastakkainasettelua ja kontrollin tarvetta. Keneen voi luottaa?

Teeveen ääreen välitetään ohjaajan ja tv-yhtiön haluama kuva tilanteesta, vahvoista ja heikoista kilpailijoista. Draama myy. Tiedolla johtamista. Mainoskatkolla näytetään katsojien äänestystilanne. Tälläkään kertaa ei lähtenyt katsojien inhokki.

Millaista toimintaa tiedolla johtamisella halutaan saada aikaan organisaatiokontekstissa? Kuka tietoa jakaa ja millä perustein? Kenellä on valta? Asetelmat ovat murroksessa, avoimuutta peräänkuulutetaan.

Sunnuntai-illan huipentuma on heimoneuvoston kokoontuminen. Kuka saa lähteä? Juontaja esittää tiukkoja kysymyksiä, kilpailijat varovat sanojaan, kiertelevät ja vastaavat pelin hengen mukaisesti.

Pelin henki on toivottavasti erilainen työelämässä. Maanantaiaamuna koittaa taas arki.

Isojen muutosten keskellä on hyvä pitää mielessä, että tosielämässä selän takana juoruilu ja työkavereiden ulkopuolelle sulkeminen ei ole pitkälle kantava strategia. Millä strategialla sinä pelaat?

Erilaisilla heimoneuvostoilla on tärkeä tehtävä organisaatioelämässä. Parhaimmillaan ne voimaannuttavat ja pahimmillaan vievät viimeisetkin mehut. On tärkeää muistaa, että jokainen meistä tarvitsee oman heimonsa. Sen kokoontumiset ovat tärkeitä työnjaon ja tehokkuuden näkökulmasta, mutta samalla ne luovat yhteenkuuluvuuden tunnetta ja turvaa.

Nautitaan viihteestä viihteenä, mutta pidetään oikeassa elämässä toisistamme huolta ja marssitaan yhtenä rintamana kohti yhteisiä tavoitteita.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s