Manipulatiivinen organisaatioterapia?

Kättä särkee koko käsivarren mitalta. Outoa ja ärsyttävää hermosärkyä. Ihan uutta, tällaista vaivaa ei olekaan aikaisemmin ollut, vaikka urheilutaustasta johtuen vaivoja ja kolotuksia on riittänyt. Nyt on kuitenkin kyseessä uudenlainen särky.

Viikon ajan yritän omatoimisesti. Pari urheiluhieroja aikaa, tämä on vuosien varrelta tuttu fixi tällaisiin vaivoihin. Kättä hierotaan reippaalla kädellä ja kyynärvarsi on toisen käynnin jälkeen mustelmilla.

Paikoitellen tunnen kuinka ollaan oikeilla alueilla. Hieronta ei kuitenkaan pääse kiinni varsinaiseen säryn aiheuttajaan. Melkein meni pahempaan suuntaan.

Inhottava särky häiritsee keskittymistä sen verran, että juuri ennen työmatkalle lähtöä päädyn varaamaan ajan työterveydestä. Internetistä aika ja odotushuoneeseen odottelemaan. Kuriositeettina mainittakoon, että tietokoneongelmien vuoksi pääsen vastaanotolle 30 min myöhässä, lääkäri joutui vaihtamaan työhuonetta.

Avaudun ongelmasta. Lääkäri kysyy tarkennuksia ja tekee perustutkimuksen. Kutittelee sormenpäitä, tunto on tallella. Refleksit. Kyllä sätkii. Puristusvoima, väännellään ja käännellään. Ryhti ja liikkuvuus. Jumissahan se äijä on. Diagnoosi: hermopinne.

Opin samalla, että sormiin menee kolme hermoa, joista erityisesti yksi on nyt pinteessä. Saattaa olla tulehduskin. Hoito: tulehduskipulääkettä kuurina. Lepoa. No onneksi tiedossa on konferenssimatka, jossa ei istuta työpisteen ääressä.

Lääke ei paljon helpota, syön 5 päivän kuurin ja lopetan. Ei varsinaista apua. Toinen viikko mennyt.

Kotiinpalattua googlailen erilaisia hoitomuotoja, jotain tarttis meinaan tehrä. Kipu häiritsee ja on epämukavaa.

Sattuman kautta kerron asiasta ystävälle, joka on saanut apua manipulatiivisesta fysioterapiasta. Kuulostaa ufolta, mutta koska tyrkyllä on peruutusaika heti huomenna isken kiinni.

45 minuutin vastaanotto. Perusteellinen kartoitus, fyssarilla heti idea oireen syistä. Tarkistetaan liikkuvuus. Huono. Hoitopöydälle selälleen, painelua ja kipua. Kääntyminen mahalleen. Mobilisoidaan lapojen välejä. Rintaranka jumissa. Pari helppoa jumppaliikettä, joita pitää tehdä säännöllisesti.

Kävin hoidossa keskiviikko iltapäivänä. Ke ilta ilman kipua. Torstaina jouduin ottamaan särkylääkkeen, mutta perjantai oli särytön. Syy löytyi ja oireet helpottivat parissa päivässä.

Jäin miettimään organisaatiokontekstia.

Millaista olisi manipulatiivinen organisaatioterapia? Hoitomuoto, joka tunnistaisi oireiden syyt ja keskittäisi hoidon sinne? Voisiko tuloksellisuusdialogi olla sellainen? Voisiko tuloksellisuusinformaatiosta käytävä yhteinen keskustelu auttaa paikallistamaan kipuilun syyt ja tarjota mekanismin, jolla pystyisimme paremmin hahmottamaan monitulkintaisuudesta kumpuavat oireet?

Itse olisin valmis näkemään yhteyden manipulatiivisen terapian ja dialogin välillä. Manipulaatiota positiivisessa hengessä.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s