Tyhjiin ammennettu

Loma lähestyy, vain kaksi täyttä luentopäivää jäljellä. Alkaa olla tyhjiin ammennettu olo. Kaikki on tältä erää kirjoitettu ja sanottu. Niin kai kuuluukin.

Nyt lataillaan tovi, annetaan ajatusten harhailla ja jäsentyä.

Vuoden ensimmäinen puolisko oli lastattu tuloksellisuusdialogilla ja koulutusviennillä. Tuloksellisuusdialogia on ihmetelty monesta eri kulmasta yhdessä Espoon, Turun ja Tampereen edustajien kanssa, kansainvälisillä areenoilla ja yliopiston mäellä. Tämän lisäksi olen jakanut ajatuksiani eri konteksteissa luennoiden, kirjoitellut blogeja ja tviittaillut ahkerasti.

Olemme TUJU-hankkeen kanssa osallistuneet julkisjohtamisen (IRSPM), tietojohtamisen (IFKAD) ja eräänlaisena spinoffina myös kirjastoalan johtamisen konferensseihin (QQML). Syksyllä on vielä tiedossa johdon kontrollijärjestelmien (EIASM) konferenssi.

Olemme kirjoittaneet yhteensä 7 konferenssipaperia, hieman vajaa sata sivua ja lähes 40 000 sanaa. On mistä ammentaa syksyn tullen. Tiivistää, napakoittaa ja fokusoida.

Keskeisimmät opit on tarkoitus puristaa loppuraporttiin, jonka rakenne pyörii jo takaraivossa. Antaa sen kuitenkin vielä kypsyä kesän auringossa.

Muutaman teaserin kuitenkin annan. Näistä lisää syksymmällä, mutta muistutuksena sinne kesälaitumille. Tuloksellisuusdialogissa on kyse:

  1. Tuloksellisuuden johtamisesta.
  2. Kontrollista ja oppimisesta.
  3. Tuloksellisuusinformaation hyödyntämisestä.

Kevään aikana olen monessa yhteydessä huomannut, kuinka huomio helposti lipsuu dialogiin.

Kyllä, sekin on tärkeää, mutta en minä siitä halua ensisijaisesti puhua. Siihen löytyy parempiakin asiantuntijoita. Minä haluan sanoa, että harva täällä yksin pärjää.

Tuloksellisuusdialogi on yhdessä ymmärtämistä ja oppimista. Se on tapa seurata, arvioida ja valvoa. Vuorovaikutuksessa, organisaation kollektiiviset tietoresurssit hyödyntäen.

Se on tapa jakaa vastuuta, mutta samalla myös vaatia.

Se on sosiaalista kontrollia, yhteenkuuluvuutta, toisista huolehtimista ja välittämistä. Kaikkea sitä, mitä moderni johtamisajattelu edustaa.

Mutta tuloksellisuuden johtamisen näkökulmasta.

Kyttäämisen seuraava muoto?

Kirjoittelimme tästä jo ennen TUJU-hankkeen alkamista Aamulehteen.

Meni saarnaamiseksi, vaikka piti olla kesäblogi. Suljetaan dialogi-arkku kesäksi.

Koulutusviennin saralla on ollut monenlaista niin ikään. Kirjoitan tästä ehkä oman bloginsa kesän mittaan. On meinaan siitäkin sanottavaa. Oppeja, kokemuksia ja kysymyksiä.

Sen verran kuitenkin mainostan tässä yhteydessä, että Johtamiskorkeakoulussa (#FF) on kevään aikana koulutusviennin nimissä käynyt vieraita Indonesiasta ja Vietnamista (ne kaksi luentopäivää vielä edessä). Suomalainen julkishallinto kiinnostaa. Nämä lyhytkoulutukset ovat olleet opettavaisia myös palvelun tuottajalle.

Samanaikaisesti olemme viimeistelemässä kahta julkishallinnon maisteriohjelmaa Vietnamissa.

Hienoa on myös se, että olemme työstäneet tiedeartikkelia koulutusvientiin liittyen. Usean vuoden kokemuksesta voi jo ammentaa tuloksia tutkimuksenkin saralla.

Koulutusviennissä toteutuu parhaimmillaan kaikki kolme perustehtävää: opetus, tutkimus ja yhteiskunnallinen vaikuttaminen. Ainakin, jos haluat nähdä mahdollisuudet kuten me JKK:ssa. Kyse on osaamisen siirrosta ja kapasiteetin rakentamisesta.

Vietnamissa on kova tarve julkishallinnon uudistamiselle, korkeakoulutukselle ja myös uudenlaisen tutkimusorientoituneen yliopistokulttuurin omaksumiselle. Suomella puolestaan on osaamista jaettavana – win-win.

Mahtavaa olla mukana muuttamassa maailmaa.

Lopuksi en malta olla nostamatta pöydälle vielä yhtä tärkeää teemaa.

Lohdullista tässä vaiheessa on myös tieto siitä, että ensi vuodeksikin taitaa olla töitä. Aika luksusta tutkijalle lompsia kesälomille työsopimus melkein taskussa. Syksyn bloggaan vielä tuloksellisuusialogista, mutta ensi vuonna dialogi tulee keskittymään entistä voimakkaammin hybridien hallintaan.

Kiitos Suomen Akatemian, Tietovirta-blogi tuskin hiljenee ensi vuonnakaan.

Ruoho tuoksuu ja aurinko paistaa. Rentouttavaa kesää itse kullekin. Laittakaa tieto virtaamaan.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s