3 päivää koulutusvientiä Vietnamissa

Vauhdikkaaseen syksyyn mahtui pikavisiitti Vietnamissa. Lyhyt reissu lyheni entisestään, kun lennot eivät menneet ihan putkeen. Pieni myöhästyminen yhtäällä kumuloitui toisaalla ja niin sitä vietettiin ensimmäinen yö Hong Kongissa Vietnamin sijaan.

Lopulta pääsimme kuitenkin Ho Chi Minh Cityyn, jossa liityimme muuhun Suomi-delegaation. Opintopäällikkö Heli-Maija Tontti (@helitontti) oli jo osallistunut paikallisille koulutusmessuille ja mainostanut hyvällä menestyksellä uusia kansainvälisiä maisteri-ohjelmiamme (Leadership for change ja Nordic). Näihin on muuten vielä haku auki, pistä sana kiertämään tai hae itse!

Toinen osa ryhmää, johon kuului Finland University:n henkilöstöä ja Tampereen yliopiston vararehtori Harri Melin oli jo tavannut tärkeitä sidosryhmiä niin Hanoissa, Danangissa kuin Ho Chi Minhissäkin.

Me tupsahdimme dekaanin kanssa lähes valmiiksi katettuun pöytään. Pöydän ympärillä oli kymmenkunta paikallista reportteria sekä kansallinen TV kameransa kanssa. Hyvä kun ehdimme puvut vaihtaa niskaan.

Finunin toimitusjohtaja Pekka Saavalainen (@PekkaSRoma), vararehtori Harri Melin (@MelinHarri) ja dekaani Antti Lönnqvist (@ALonnq) hoitivat tiedotustilaisuuden erittäin tyylikkäästi. Minä ja Heli Tontti komppasimme parissa välissä lyhyesti. Päästiin suomalaisella koulutusosaamisella aina TV-uutisiin asti. Toivottavasti tämä näkyvyys poikii hyviä hakemuksia maisteriohjelmiimme.

Iltapäivä jatkui paikallisen koulutuskumppanimme tapaamisella. Kävimme hyvää keskustelua yhteistyön tiivistämisestä. Alkusyksystä solmimme viisivuotisen puitesopimuksen University of Economicsin kanssa – yhteistyö julkishallinnon koulutuksen saralla jatkuu. Nyt suunnitelmissa on jo monenlaisia keinoja yhteistyön tiivistämiseksi. Syksyllä haimme yhteistyössä kapasiteetin rakentamisrahaa CIMO:lta.

Illan päätteeksi kävimme vielä illallisella suurlähettiläs Ilkka-Pekka Similän ja Finpron paikallisen edustajan Eija Tynkkysen kanssa. Kerroimme koulutusyhteistyöstämme Hanoissa ja Ho Chi Minh Cityssä.

Paikallisilla toimijoilla on tärkeä rooli Suomi brändin rakentamisessa ja yhteisesti totesimme, että molemminpuolinen tiedonjako ja tilannetietoisuus ovat tärkeitä tekijöitä. Näissäkin keskusteluissa syntyi monta ideaa yhteistyön kehittämiseksi ja vahvemman näkyvyyden luomiseksi erityisesti koulutusviennin saralla.

Seuraavana päivänä siirryimme @jkk_uta ryhmän kanssa Hanoihin. Eipä tämäkään siirtyminen tosin ihan ilman lentosotkuja onnistunut. Lopulta pääsimme kuitenkin perille vain muutaman tunnin myöhässä. Jälleen meidät kyyditettiin lentokentältä suoraan neuvottelupöytään. Tapasimme koulutuskumppanimme NAPA:n (National Academy of Public Administration) johtoa.

Tapaamisella oli kaksi tarkoitusta. Ensinnäkin halusimme arvioida tilannetta kahden käynnissä olevan maisteriohjelman (Public Policy and Financial Management) osalta ja toisaalta tavoitteena oli katsoa tulevaisuuteen ja pohtia yhdessä sitä, miten jatkamme yhteistyötä käynnissä olevien ohjelmien jälkeen.

Molemmat tavoitteet täyttyivät hienosti. Keskustelimme hyvässä hengessä ja varsin avoimesti niin kehitystä vaativista asioista kuin myös onnistumisistamme. Askelmerkit ovat taas pykälän verran selkeämmät.

Neuvottelun päätteeksi oli vuorossa yhteinen illallinen avainhenkilöiden kanssa ennen kuin oli aika lähteä viimeistelemään seuraavan aamun pro gradu -seminaarin juoksutus.

Lauantai-aamuna starttasimme aikaisin kohti NAPA:a. Meitä oli odottamassa n. 60 iloista opiskelijaa, joiden kanssa vietimme intensiivisen aamupäivän. Seminaarin tunnelmia välittää melko kivasti oheinen video:

Seminaarissa kävimme läpi graduun liittyviä odotuksia ja vaatimuksia. Gradun tekemiseen täysin etänä liittyy omat haasteensa, mutta molemmin puolisella aktiivisuudella päästään pitkälle. Onneksi teknologia mahdollistaa kirjaston etäkäytön ja monet muut ohjausprosessia tukevat käytännöt. Seminaari oli mielestäni erittäin onnistunut ja auttoi montaa opiskelijaa edistämään omaa graduaan. Seminaarin lopuksi otettiin tietenkin ryhmäkuva.

hanoi_seminaari

Seminaarin jälkeen kävimme vielä pienemmän opiskelijaryhmän kanssa lounaalla. Lauantai-iltana ehdimme tutustua Hanoihin ja suorittamaan tuliaisostokset. Sunnuntaina lennettiinkin sitten jo kotiin.

Tiivis, mutta erittäin onnistunut ja hyödyllinen visiitti lentosotkuista huolimatta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s