Sitkeys palkitaan, mutta aina ei ole helppoa

Sain positiivisen rahoituspäätöksen Työsuojelurahastolta. Hanke alkaa ensi syksynä ja kestää noin 1,5 vuotta. Hankkeen otsikkona on ”Tuloksekas julkisjohtaminen”. Hanke on jatkumo aikaisemmille julkisen sektorin kehittämis- ja tutkimushankkeille, joissa olen ollut erilaisissa rooleissa mukana tutkijaurani aikana.

Yritän tässä tekstissä kuvata tiiviisti tämän matkan – erityisesti julkisjohtamisen osalta. En listaa tässä muita hankkeita, vaikka toki nekin ovat vaikuttaneet ja tukeneet ajattelua. Uskon, että tarinassa on tärkeä viesti monelle tutkijalle kiristyvässä rahoitustilanteessa. Vaikka tarinassa ei suurta dramatiikkaa olekaan, niin uskon, että jotain oppia voi löytyä itse kullekin.

Ensimmäisen tutkimushankkeen tuloksena syntyi väitöskirjani. Kyseessä oli iso Tekes-hanke (2004-2007), jossa tutkittiin tietointensiivisiä palveluita. Minun case-organisaationi oli Forssan seudun terveydenhuollon kuntayhtymä (nykyään hyvinvointikuntayhtymä), jossa pääsin tutustumaan kuntien väliseen yhteistyöhön ja moniammatillisen palveluorganisaation johtamiseen.

Aineettoman pääoman ja organisaation suorituskyvyn välistä yhteyttä tutkimme RAY:n rahoittamana 2008-2010. Hankkeessa oli mukana kolme vanhustyön järjestöorganisaatiota. Jyllin Kodit, Helsinki Missio ja Kuntoutumiskeskus Apila opettivat paljon kotimaisesta sote-kentästä.

Osin edellisen kanssa päällekkäin tutkimme yhteistyössä Turun Ammattikorkeakoulun ja Lapin yliopiston kanssa Helsingin kaupungin sosiaaliviraston arvoverkon johtamista. Hankkeen loppuraportti on ladattavissa täältä. Hanke vahvisti ymmärrystä verkostomaisesta johtamisesta ja systeemisestä tuottavuuden kehittämisestä.

Edelleen, osin samanaikaisesti olin ensin suunnittelemassa ja sitten hankkeen loppuvaiheessa pienellä panoksella mukana Lappeenrannan teknillisen yliopiston johtamassa Ä-logi hankkeessa (2010-2012), jossa etsittiin Älykästä palvelulogiikkaa hyvinvointipalveluihin. Projektin tulostiivistelmä löytyy Tekesin-sivuilta. Hanke raportoi tuloksia myös Prezissä.

Suorituskyvyn mittaamiseen perehdyin 2011-2013 Tekes-hankkeessa, jossa mukana oli 11 case-tutkimusta. Tutkimuskumppanina hankkeessa oli Lappeenrannan teknillisen yliopiston Lahden yksikön mittariporukka. Tästä hankkeessa olen kirjoitellut paljon niin täällä blogissa kuin muutenkin, surffaa vanhempia blogeja ja lataa loppuraportti täältä, niin pääset hyvin kärryillä ko. hankkeesta ja sen tuotoksista. Myös monet Slideshare-esitykseni liittyvät tähän hankkeeseen.

Sitten tarinan toiseen puoleen. Tutkijan elämä, niin kuin kaikkien muidenkin, rakentuu onnistumisista ja epäonnistumisista. Tutkimusrahoituksen saaminen ei ole yksinkertaista eikä suoraviivaista. Yleensä vain rahoituksen saaneista hankkeista kerrotaan. Avaan tässä nyt kuitenkin hieman taustoja juuri saamalleni rahoitukselle.

Useimmat edellä mainitut tutkimushankkeet ovat olleet hyvin käytäntölähtöisiä. Tieteellisyyttä olen pyrkinyt saamaan mukaan Akatemiahakemuksilla 2010 ja 2011. Ei onnistunut.

Vuonna 2009 lähestyimme Tekesiä hankeidealla “Hyvinvointipalvelujen tilaaja-tuottajayhteistyö”. Näkökulmana oli tiedon kulku, tarkoituksena jatkaa väitöskirjani teemalla. Kumppaneina FSTKY, Tampereen kaupunki ja Sastamalan perusturvayhtymä. Toisena tutkimusosapuolena oli luottokumppani Turun Ammattikorkeakoulusta. Mielestäni hyvästä hakemuksesta huolimatta emme saaneet rahoitusta.

Seuraava vuonna 2010 lähestyimme aika pitkälle samalla toki hieman jalostuneella idealla Työsuojelurahastoa. Konsortio pysyi samana, mutta hankkeen sisältö ja otsikko täsmentyivät. Hankkeen otsikoksi muotoutui: ”Hyvinvointipalvelujärjestelmän tuottavuuden kehittäminen – sujuvilla tietovirroilla laatua, tehoa ja palveluinnovaatioita asiakkaiden eduksi”. Teemasta kirjoittelin itse Premississä.

Hieman tieteellisempää otetta yritin jälleen 2011 Emil Aaltoselle jättämässäni projektiapurahahakemuksessa. Rahoitusta hain ensisijaisesti tutkimusryhmän väitöskirjantekijöille. Vuonna 2011 haimme myös Kunnallisalan kehittämissäätiöltä rahoitusta tutkiaksemme tietojohtamisen roolia osana kunnan strategista johtamista. Ei ollut aika kypsä vielä.

Vuonna 2013 oli vuorossa taas TEKES ja teemana: ”Tiedolla johtaminen hyvinvointiekosysteemin tuottavuuden ja vaikuttavuuden välineenä”. Tutkimuskohteina Tampereen kaupunki, Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri sekä Rauman kaupunki. Pitkälle päästiin, mutta ei onnistunut vieläkään. Vaikka yritimme lobata Talouselämää myöden.

Viime vuonna ei auttanut professorin tittelikään. Hankkeemme ”Ennaltaehkäisevä terveysekosysteemi” ei tuottanut riittävän suorasti liiketoimintaa eikä saanut TEKES-rahoitusta. No, tämä ei ollut ihan valmis idea, myönnetään.

Viime vuonna tein mielestäni hienon hakemuksen Työsuojelurahastolle otsikolla ”Tuloksellinen julkisjohtaminen edellyttää dialogia – tuloksellisuusinformaatiosta tulosta”. Ajatus tuloksellisuusdialogista on otettu hyvin vastaan kentällä. Lue lisää aikaisemmista blogeista tai Telmasta. Hankkeeseen sitoutui kolme isoa kaupunkia: Tampere, Turku ja Espoo. Ei vaan uponnut vieläkään, palaute oli kuitenkin jossain määrin rohkaisevaa.

Itsellä on kuitenkin kova usko siihen, mitä olen tekemässä. Helppoa se ei aina ole, ei rahoituksen saamisen vinkkelistä eikä hankkeen keskiössä olevan dialogin synnyttämisen näkökulmasta. Ajatus on kuitenkin kypsynyt vuoden aikana, olen kirjoitellut teemasta useamman konferenssiartikkelin ja käynyt lukuisia keskusteluita eri tahoilla. Onneksi myös kumppanit olivat halukkaita toiseen yritykseen. Nyt tärppäsi.

Toisella yrityksellä, parilla isolla ja lukuisilla pienillä muutoksilla hanke sai rahoituksen. Sitkeys palkitaan, rahoitushakuja tulee ja menee, mutta on tärkeää uskoa omaan tekemiseen, oppia palautteesta ja nousta pystyyn, vaikka idea ei aina rahoittajatahoon uppoaisikaan. Akateemista yrittäjyyttä. Asioita voi edistää monella saralla, kun visio on kirkas.

Syksyllä startataan virallisesti ja yritetään viedä tiedolla johtamisen ja tulosjohtamisen agendaa eteenpäin edellä mainitun kolmen kaupungin kanssa. Pysy mukana, hankkeelle tulee oma blogi johon sinäkin voit kontribuoida – dialogin hengessä.

Advertisements

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s