Ajankohtaisia rajauksia: me, te, he

Rakenneuudistus määrittelee meidät, teidät ja heidät uudelleen. Miten sinä joukkosi valitset ja rakennat yhteistä menestestystä?

Persoonapronominit ovat pronomineja, jotka viittaavat johonkin henkilöön tai ryhmään henkilöitä (Wikipedia). Ne määrittelevät predikaatin muodon, mutta myös erottelevat tai yhdistävät – henkilöitä tai henkilöryhmiä.

Joka puolella on käynnissä eri tasoisia rakenneuudistuksia. Niin myös meillä täällä. Tampere3 on hieno tulevaisuuteen katsova hanke, joka määrittää tamperelaisen yliopistokentän aivan uudella tavalla.

Me, te ja he saavat uuden merkityksen.

On tärkeää miettiä kenenä sinä esiinnyt. Mihin joukkoon kuulut ja mihin et. Tätä kannattaa aina välillä tarkastella myös hieman laajemmassa kontekstissa. Minkä värinen paita tarjoaa sinulle, edustamallesi ryhmälle, organisaatiolle tai kunnalle parhaat tulevaisuuden näkymät?

Itse uskon, että hyvä me-henki synnyttää hyviä tuloksia. Joukkuehenki on tärkeä menestystekijä niin MM-jäillä kuin muuallakin, missä joukko ihmisiä pyrkii yhdessä saamaan aikaan jotain.

Minulla on tästä omakohtaisia kokemuksia niin kiekkojäiltä, jalkapallokentiltä kuin työelämästä, yksityiseltä sektorilta ja yliopistosta. Muuta evidenssiä minulla ei tähän hätään ole esittää. Useimmat lukijat pystyvät varmasti tunnistaman ilmiön.

Yhdessä on mukavampaa, eikö? Mukavampi tulla aamulla töihin, lähteä vesisateeseen potkimaan palloa tai mitä sitten touhuatkin. Tiivis yhteisö tsemppaa ja kannustaa. Se auttaa jaksamaan vaikeina hetkinä. Mihin sinä piirrät yhteisön rajan? Nyt tai tulevaisuudessa?

Itse uskon Kummelin vanhan sketsin viisauteen: ”Tärkeintä on, että tiimi toimii ja saadaan palautetta”. Oli sitten kyseessä yksilöurheilija tai itsenäinen tieteenharjoittaja. Ei kai kukaan loputtomasti jaksa yksin touhuta.

Minusta hyvä yhteishenki ei missään tapauksessa edellytä, että pitäisi koko ajan käsi kädessä kulkea.

Yhteishenki ei kuitenkaan synny itsestään. Yhteisistä tavoitteista pitää keskustella, joskus jopa väitellä. Mitä isompi porukka, sitä moninaisemmat ovat strategiat, joilla yhteisiä tavoitteita kohti marssitaan. Ei kannata kuitenkaan tehdä kovasti päällekkäistä työtä puhumattakaan siitä, että tallotaan kaverin varpaita.

Kenestä sinä puhut meinä, teinä tai heinä? Kantaako tätä asetelma sinne minne haluat päästä?

p.s. Kuvan paita päällä on voitettu hopeaa (jääkiekko) opiskelijoiden olympialaisissa (Universiadit) Etelä-Koreassa 1997.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s