Musta-valkoinen sankaritarina

Ylhäältä-alas tai alhaalta-ylös, keskitetysti tai hajautetusti, yksin tai yhdessä – kaikki tai ei mitään. Mustaa ja valkoista. Ääripäiden välille syntyvä vastakkainasettelu tuntuu olevan ajan henki. Mikään, mikä on toiminut ennen, ei toimi tänään – tänä aivan erityisenä ajanhetkenä. Tarve erottua ja tehdä toisin on suuri.

Tarve luo sankaritarinoita. Sankarit maalaavat kuvan vihreämmästä ruohosta ja paremmasta huomisesta. Yhteinen maali tarjoaa helpotusta arjen ongelmiin, tarinaan on helppo samaistua ja lähteä mukaan. Sankareita ihannoidaan, nostetaan jalustalle ja seurataan.

Toisenlaista ajattelua tarvitaan, se on kiistämättä uusiutumisen lähde. Totuttua on kyettävä haastamaan. Hyppy tästä sinne on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty. Nelikentän akseleiden päässä on yleensä vain erityistapauksia. Massat liikkuvat hitaasti.

Massojen liikuttelu vaatii aikaa ja systemaattisuutta. Tarvitaan paljon työtä ja monta voitettua taistelua. Tappioista on opittava.

Paljon helpompi on paasata akselin päässä vihertävistä autuuksista kuin vastata käytännön toiminnassa vastaantuleviin haasteisiin. On helppo luoda ja kuvata oma todellisuus. Vaikeampi on saada isot massat liikkeelle, ajattelemaan ja toimimaan uudella tavalla.

Ulkopuolelta on helppo huudella. Kiusallisempaa on astua ovesta sisään ja havaita ettei kaikki olekaan niin helppoa.

Isoja muutoksia syntyy, kun kaikki näkevät, uskovat ja tekevät toisin. Todelliset sankarit ovat niitä, jotka saavat muutoksen aikaiseksi, ei vain omassa päässään vaan myös muiden toiminnassa.

Eilen oli eilen ja tänään on tänään. Akselin päästä toiseen on pitkä matka. Mitä tapahtuu tällä välillä? Kuka tekee ja mitä tekee?

Näihin kysymyksiin etsitään vastauksia kaikkialla. Ei ole syytä uskoa, että kaikki olisi vain mustaa tai valkoista. On yhtä monta totuutta kuin tapaa pyrkiä kohti valoa. Touhutessa on hyvä muistaa, että valtaosa maailmasta on niin ajattelussaan kuin tekemisessään jossain ääripäiden välillä.

Me rakastamme sankareita. Olemme aina rakastaneet ja tulemme aina rakastamaan. Jokaisessa ajanhetkessä. Jokainen hetki on mielestämme erityinen, ennennäkemätön ja -kokematon. Aina on tilausta uusille sankareille. Niille, jotka pukevat muutoksen sanoiksi ja korottavat äänensä.

Jokaisella alalla on omat sankarinsa. Pienissä kuplissa kukin luo omaa sankaritarinaansa. Silloinkin kun sankarit itse peräänkuuluttavat kuplien puhkaisua, yhteistyötä ja totutun haastamista. Vaihtoehdot ovat tärkeitä, vaihtoehdottomuus jumittaa ajattelun.

Sankareita on mukava kuunnella, vaikeampi on tehdä niin kuin he sanovat. Haastaa vallitsevia käytäntöjä ja ennen kaikkea muuttaa omaa toimintaa. Helppo on jakaa viestiä eteenpäin, olla hengessä mukana, mutta siirtää pallo seuraavalle.

Parempi kuitenkin sekin kuin nähdä yhteinen savotta musta-valkoisena me vastaan te pelinä.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s