Over and out from Ho Chi Minh City

Check out tehty ja jokunen tunti vielä aikaa ennen siirtymistä lentokentälle. Takana kolme täyttä opetuspäivää. Tiukasta ohjelmasta huolimatta mukaan mahtui myös Vietnamin historiaa, kulttuuria ja nähtävyyksiä. Kahden ensimmäisen opetuspäivän tiivistykset edellisissä blogeissa.

Perjantaina jakauduimme opiskelijoiden kanssa ryhmiin. Professorit Stenvall ja Oulasvirta ottivat omat ryhmänsä ja minä omani. Minun ryhmässäni oli käsiteltävänä vielä 4 gradusuunnitelmaa. Käsiteltävänä olevissa töissä tarkasteltiin Ho Chi Minh Cityn terveydenhuoltoa, työn suorituskykyä kulttuuri ja liikuntahallinnossa sekä julkisen palvelun laatuun ja toiminnan läpinäkyvyyteen vaikuttavia tekijöitä.

Lähes kaikki gradun tekijät ovat töissä julkishallinnossa ja opinnäytteiden oppeja tullaan viemään suoraan myös käytäntöön. Opetustyöllemme syntyy siis suoraa vaikuttavuutta, paitsi yksilöiden oppimisen myös yhteiskunnallisen muutoksen näkökulmasta. Tästä työstä voi mielestäni olla aidosti ylpeä.

Opiskelijoiden innostuneisuus on käsin kosketeltavaa. Isossa ryhmässä keskustelua oli hieman vaikea saada syttymään, ainakaan englanniksi. Pienemmissä ryhmissä opiskelijat kuitenkin auttoivat hienosti toisiaan kielen kanssa, ja kysymyksiäkin alkoi irrota. Toiset tulkkaavat ja auttavat selittämään, jos yksi ei saa sanottua asiaansa.

Perjantaina opetuksen jälkeen kävimme opiskelijoiden kanssa syömässä ja hieman pienemmällä porukalla meille esiteltiin lyhyesti myös kaupungin iltaelämää. Todella mukavia opiskelijoita. Innoissaan aina auttamassa oli sitten kyse syömäpuikkojen käyttämisestä, tien ylittämisestä tai mistä tahansa.

Työpäivien päätyttyä kiertelin kaupunkia sen minkä ehdin. Vierailin edellisessä blogissa mainitsemani Independence Palace:n lisäksi War Remnants Museumissa, Financial Towerissa sekä Saigon Notre-Dame Basilicassa. Nämä päätyvät listalle, kun googlaat ’must see places in Saigon’. Kannatti käydä läpi kaikki.

Lauantaina virallisen ohjelman päätyttyä opiskelijoiden valitsema yhteyshenkilö järjesti meille puolen päivän retken, kohteena Củ Chi tunnels. Vaikuttava paikka. Olenhan minä kuullut ja lukenut tunneleista, mutta asia konkretisoitui, kun pääsi käymään paikan päällä. Samalla näimme myös hieman kaupungin reunamia ja toisenlaista Ho Chi Minh Cityä.

Tänään otin vielä aamulla kohteeksi Saigon Zoo and Botanical Gardensin. Hieman kriittisiä olivat verkosta lukemani arviot, mutta itse pidin paikasta. Kiva vihreä keidas keskellä kaupunkia. Näin sunnuntaina puistossa oli paljon paikallisia perheitä viettämässä yhteistä aikaa. Kiva tunnelma syödä jätskiä ja katsella norsuja, kirahveja, leijonia, tiikereitä ja monenlaisia muita eläintarhan asukkeja.

Viikko on ollut monella tapaa rankka, pitkiä päiviä ja paljon ohjelmaa. Opiskelijoiden yhteyshenkilö on aivan loistava hahmo, hänestä vielä kuullaan täällä. Ei ollut sellaista asiaa ettei hän hoitanut ’wait a second, I call my friend’. Bussimatkalla hän heittäytyi oppaaksi meille ja joukolle Brasilialaisia työmatkalaisia. Yli tunti taukoamatonta tarinaa Vietnamin historiasta ja kertomuksia sieltä ja täältä.

Reissu oli kaikin puolin onnistunut, opetus meni mielestäni hyvin ja pääsin tutustumaan taas uuteen mielenkiintoiseen kohteeseen maailmassa. Sain uusia ystäviä ja opin valtavasti uutta. Minusta nämä asiat ovat yksi tutkijan/opettajan työn hienoimmista puolista. Ne ovat toisaalta tulos, mutta mitä suurimmassa määrin myös sitä paljon puhuttua aineetonta pääomaa, jonka varaan rakentaa.

Jossain välissä jotain hieman analyyttisempää #koulutusviennistä. Nyt fokuksessa #matkakertomus kirjoittajan ensimmäisestä vientimatkasta. Over and out.

Advertisements

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s