Ensimmäinen päivä koulutusvientiä Vietnamissa

Koulutusvientimatka Vietnamin Ho Chi Minh Cityyn alkoi maanantaina iltapäivästä, kun hyppäsimme yhdessä professori Lasse Oulasvirran kanssa linja-auton kyytiin Tampereen linja-autoasemalta.

Matka oli pitkä ja koneessa jäivät unet vähille. Bangkokin kautta pääsimme kuitenkin melko sujuvasti perille ja onneksi molempien matkatavaratkin löysivät tiensä kohteeseen. Kyyti oli odottamassa ja sujaus vain kun olimme perillä hotellissa.

Ensikosketus liikenteeseen vastasi ennakkokäsityksiä, mopojahan on paljon. En lähtisi autoa täällä vuokraamaan. Paikallisilla homma on kuitenkin hallussa. Liikenne soljui sujuvasti huolimatta ristiin rastiin poukkoilevista autoista, mopoista ja polkupyöristä. Tienylitys kävellen on täällä ihan oma taiteenlajinsa.

Ensimmäisenä iltana pidimme ad-hoc palaverin paikallisen Business Schoolin johtajan kanssa ja teimme vielä viime hetken muutoksia tänään alkaneeseen graduseminaariin. Myöhemmin illalla joukkomme täydentyi professori Jari Stenvallilla, joka saapui paikalle Hanoista. Päivitimme yhdessä tilanteen illalla ja jatkoimme vielä lyhyesti aamupalalla. Hyvät yöunet tulivat tarpeeseen.

Gradujen tutkimussuunnitelmiin olimme perehtyneet jo etukäteen ja opiskelijoille oli toimitettu joulukuussa kirjalliset kommentit kunkin suunnitelmista.

Hämmästyimme aamulla, kun kullakin meistä oli odottamassa printatut versiot kaikista käsittelyssä olevista töistä. Useimmissa oli jo huomioitu toimittamamme kommentit. Täällä todellakin tartutaan toimeen.

Aamulla pidimme ensin yhteisen avausluennon, jossa avasimme omia odotuksiamme graduja kohtaan ja annoimme hieman yleistä palautetta. Tämän jälkeen siirryimme kuulemaan ja kommentoimaan opiskelijoiden esityksiä.

Käsittelimme päivän aika perusteellisesti 5 suunnitelmaa. Oikeastaan nämä suunnitelmat olivat jo gradun ensimmäisiä käsikirjoituksia noin 30-40 sivuisia kokonaisuuksia. Opiskelijat olivat saaneet hyvää ohjausta paikallisten ohjaajien toimesta ja monissa tapauksissa empiirinen aineistoakin oli jo kerätty.

Pääosa töistä rakentaa aikaisemman kirjallisuuden pohjalta hypoteesit, joita testataan vietnamilaisella aineistolla. Hyvin erilainen lähestymistapa kuin niissä laadullisissa graduissa, joiden ohjauksessa olen ollut mukana kotimaisissa opinnäytteissä. Saimme aikaan hyviä keskusteluita.

Keskeisimmät kehittämisalueet liittyivät tarkasteltavaa ilmiötä käsittelevän kirjallisuuden hieman laajempaan haltuunottoon sekä tulosten analysointiin. Mistä tulokset oikeastaan kertovat ja mitä niiden pohjalta voidaan sanoa? Nämä ovat tuttuja kysymyksiä myös kotimaisista graduseminaareista.

Itse olen ensimmäistä kertaa Vietnamissa, joten varsinaisen agendan ohella hihaan tarttuu jatkuvasti uutta oppia paikallisesta kulttuurista sekä tavasta toimia ja tehdä tutkimusta. Lounaskeskusteluissa ja muissa epämuodollisissa kohtaamisissa oppii paljon, kuten kaikki kansainvälistä koulutusta tai tutkimusyhteistyötä tehneet hyvin tietävät. Ihmiset ovat ystävällisiä ja kysyvä tiensä löytää.

Sisällöllisesti gradujen tarkastelemat tutut ilmiöt, kuten julkisten palveluiden laatu, kansalaisten luottamus hallintokoneistoa kohtaan, työtyytyväisyys ja työympäristötekijöiden vaikutukset tai palveluiden sähköistäminen, näyttäytyvät kovin eri valossa täällä. Samojen teemojen parissa kuitenkin liikutaan kuin kotimaan kamaralla.

Oman värinsä keskusteluihin tuo englanninkieleen liittyvät haasteet. Monilla opiskelijoilla kielitaito asettaa hieman rajoitteita oman ajattelun esittämiseen ja omien näkemysten perustelemiseen.

Kokonaisuutena ensimmäinen päivä oli varsin onnistunut. Kävimme hyviä keskusteluita paikallisten kollegoiden kanssa ja tunnistimme useita hieman yleisempiä kehityskohteita sekä työkohtaisia ongelmakohtia, joihin pyrimme antamaan konkreettisia kehitysideoita. Lyhyen kokemukseni perusteella uskon opiskelijoiden reagoivan saamaansa palautteeseen nopeasti.

Nyt vielä hieman orientoitumista huomenna käsittelyssä oleviin töihin ja sitten ansaittua lepoa ja univelkojen kuittaamista.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s