Uusi vuosi, uudet tehtävät – koulutusvientiä käytännössä

Koulutusvienti. Osa uusia tehtäviäni. Tässä lyhyesti ensimmäisiä ajatuksia ennen ensi viikon ensimmäistä vientireissua Vietnamiin. Kuulostaa erilaiselta, mutta todella mielenkiintoiselta. Minusta on hienoa päästä mukaan oppimaan uutta.

Opettelua tämä vasta on. Olen vasta hieman nurkasta saanut kiinni. Yhtäältä pitää tutustua isompaan kuvaan, kuten Suomen koulutusvientistrategiaan, ja toisaalta Johtamiskorkeakoulun käytäntöihin ja jo toteutettuihin koulutusohjelmiin. Paljon on uutta opittavaa.

Minä lähden opettelemaan käytäntöjä hyppäämällä mukaan konkreettiseen tekemiseen. Ensi viikolla lähden kahden kollegan kanssa Vietnamiin pitämään gradu-seminaaria. Uutta ja mielenkiintoista. Minusta tämä on loistava mahdollisuus laajentaa omaa osaamista ja pätevöityä tutkijana ja opettajana.

Olen tutkinut tietointensiivistä palvelutoimintaa ja ollut sitä tekemässäkin niin IT maailmassa kuin yliopistossa. Nyt tarjoutuu mahdollisuus laajentaa osaamista entisestään ja toisaalta myös soveltaa aikaisemmin opittua uudenlaisessa ympäristössä. Tiedossa on pitkiä, mutta uskoakseni antoisia päiviä aamu kahdeksasta ilta kuuteen – 23 tutkimussuunnitelmaa käsittelyssä kolmen päivän aikana.

Minua kiinnostaa koulutusvienti myös tutkimuksellisesta näkökulmasta. Kulttuurien välinen tiedon siirto ja siihen vaikuttavat tekijät liippaavat hyvin läheltä omia tutkimusintressejäni. Tietojohtamista monessa mielessä – uskoakseni tämä työtehtävä tarjoaa varsin oivallisesti myös empiiristä tutkimusaineistoa.

Edellä mainittu koulutusvientistrategia nostaa korkeakoulut viennin vetureiksi ja viittaa korkeakoulujen kansainvälistymisstrategiaan. Tämän tavoitteena on, että korkeakoulujen osaamisen ja koulutuksen viennistä tulee kansallisesti merkittävä vientituote ja osa suomalaista viennin edistämistä. Lisäksi tavoitteena on korkeakouluyhteisön kansainvälisyyden kehittäminen, korkeakoulujen laadun ja vetovoiman lisääminen, monikultuurisen yhteiskunnan tukeminen sekä globaalin vastuun edistäminen.

Hienoja tavoitteita. Viime aikoina on paljon puhuttu koulutusviennistä. Monet korkeakoulut ovat tarttuneet näihin mahdollisuuksiin, Tampereen yliopiston Johtamiskorkeakoulu etunenässä. Minulle tämä kaikki on vielä uutta, mutta innolla odotan ensi viikkoa ja konkreettista tekemistä. On hienoa päästä oppimaan uudesta kulttuurista ja päästä omalta osalta antamaan panos edellä mainittujen tavoitteiden saavuttamiseksi.

Pyrin mahdollisuuksien mukaan raportoimaan ensi viikon ja tämän vuoden aikana kokemuksista ja opeista koulutusviennin saralla. Jos teema kiinnostaa, niin seuraa Twitteriä ja tätä blogia. Uudet verkostot ja yhteistyökuviot kiinnostavat aina.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s