Kesä ja kärpäset – hetki ajatuksille

Näin heinäkuussa lienee soveliasta kirjoitella hieman kevyempi pohdiskelu alkuvuodesta ja ehkä luoda myös joitain vielä varsin epämääräisiä tulevaisuudenkuvia. Otan pohdiskeluun kaksi näkökulmaa; suorituskyvyn ja oppimisen. Nämä edustavat näkökulmia, joita pohdiskelen työkseni päivät pääksytysten – Mittaritiimiläisenä suorituskykyä ja Novilaisena tietoa. Vaikka olisikin helpompi kirjoittaa ja arvioida omaa suoritusta, yritän ottaa yleisemmän näkökulman.

Suorituskyvyn johtamisen ja mittaamisen osalta haluan aina puhua tavoitteista ja tarinasta. Niin teen myös nyt. Suorituskykyä arvioidaan suhteessa asetettuihin tavoitteisiin. Jos tavoitteet saavutetaan, on syytä olla tyytyväinen suoritukseen. Toki tässä yhteydessä on tärkeää ymmärtää, että liian helppojen tavoitteiden asettaminen ei johda mihinkään. Tämä on kuitenkin enemmän omantunnon kysymys ja mielestäni itseään ja osaamistaan kunnioittavan tietotyöläisen osalta epärelevantti ongelma. Ongelman kiertämiseen on myös hallinnollisia rakenteita; tavoitteet asetetaan usein yhdessä esimiehen kanssa. Puolivuosiraportoinnin kannalta keskeinen kysymys itse kullekin siis on: oletko alkuvuoden aikana saavuttanut itsellesi asettamasi tavoitteet?

Edelliseen kysymykseen vastaamiseksi tarvitaan erilaista tietoa; sekä määrällistä että laadullista. Asetettuja tavoitteita vasten arvioitaessa tuloksissa havaitaan usein poikkeamia. Näiden poikkeamien havaitseminen, syiden arviointi ja korjaavien toimenpiteiden suunnittelu ovat luonnollinen osa suorituskyvyn johtamista. Laskettaessa yksilöiden suorituksia yhteen alkaa muodostua tarina. Tämä tarina kertoo, miten organisaatio on menestynyt, missä on onnistuttu ja missä ei. Tarinassa olevat epäkohdat saattavat edellyttää toimenpiteitä, ehkä jopa huomattavia suunnanmuutoksia. Jos 1+1 ei olekaan 2, niin tarvitaan uudenlaisia strategioita tavoitteiden kiinnikuromiseksi. Kyse on tiedolla johtamisesta. Tätä tulisi tehdä koko ajan, marraskuussa on myöhäistä kiriä vuositavoitteita kasaan.

Yliopistomaailmassa paineet suorituskyvyn parantamiselle ovat viime vuosina kasvaneet hurjasti. Tutkija opettaa, kirjoittaa tiedettä, popularisoi ja vaikuttaa yhteiskunnallisesti, suunnittelee tutkimushankkeita, kirjoittaa rahoitushakemuksia, etsii yhteistyökumppaneita, kansainvälistyy ja yrittää pysyä kärryillä maailman menosta. Kaikkea ei voi tehdä, on pakko asettaa henkilökohtaisia tavoitteita ja pyrkiä motivoimaan itsensä näiden itselle merkityksellisten tavoitteiden kautta. Tuskin puhun vain tutkijan suulla. Tietotyöläiset toimialasta riippumatta kamppailevat samojen haasteiden parissa. Suorituskyvyn arviointi ei ole suoraviivaista ja oman mielenrauhan kannalta on keskeistä priorisoida ja tunnistaa eniten arvoa tuottavat tehtävät. Näiden tulisi linkittyä organisaation tavoitteisiin ja siihen tarinaan, jota jokainen työntekijä on toteuttamassa.

Oppia ikä kaikki sanotaan. Suorituskyvyn parantamisen kannalta virheistä oppiminen ja tiedolla johtaminen ovat keskeisiä prosesseja. Kun mittari on punaisella, pitää selvittää miksi ja tarttua toimeen. Käsien pystyyn nostaminen ei ole ratkaisu vaan hihojen kääriminen. Harjoittelemalla oppii, olen hokenut pojalleni monessa yhteydessä. Tutkija kohtaa epäonnistumisia varmasti useammin kuin tietotyöntekijä keskimäärin. Rahoitushakemuksia hylätään säännöllisesti, artikkelien arvioitsijat tyrmäävät omasta mielestä hienot ideat ja opiskelijoiltakaan ei aina tule pelkästään positiivista palautetta. Epäonnistumisista pitää ottaa onkeensa, seurata kokeneempia ja omaksua fiksumpia tapoja toimia. Kysyminenkään ei ole tyhmyyttä. Yksinkertaisia perusoppeja, joilla parannetaan yksilöiden suorituskykyä ja tehdään tarinoista totta. Pohdippa hetki, mitä sinä olet oppinut alkuvuoden aikana ja miten nämä opit auttavat sinua parantamaan omaan suoritustasi ja organisaatiosi tarinan toteuttamista?

Tulevaisuus. Lupasin. Historian kautta tosin. Novi julkaisi kesän kynnyksellä ilmaisen kirjan otsikolla Tietojohtaminen. Tämä on yksi konkreettinen ele, jonka avulla rakennamme omaa tarinaamme. Haluamme tukea suomalaisia organisaatioita ja yhteiskuntaa jakamalla omaa osaamistamme. Novin sivuilta löydät runsaasti lisää tietoa ajankohtaisista tutkimushankkeistamme ja rahoitushauista, joihin etsimme jatkuvasti yhteistyökumppaneita. Ota reippaasti yhteyttä niin keskustellaan kuinka Novi voi olla auttamassa sinun tavoitteidesi saavuttamista. Syksy tuo toivottavasti mukanaan uusia mielenkiintoisia tutkimuskohteita, yhteistyökumppaneita sekä mahdollisuuksia oppimiseen ja omien tavoitteidemme saavuttamiseen.

Hyvää kesän jatkoa kaikille!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s